POTREBNI SASTOJCI:
1,5 litara mlijeka odgovara 6 i 1/3 šalica.
Sol po želji, 2 žlice jabučnog octa (30 ml) i 50 grama otopljenog maslaca (1/4 šalice).
1 žlica provansalskog bilja (15 mililitara)

KAKO PRIPREMITI DOMAĆI SIR?
Zagrijte mlijeko: U veliki lonac ulijte 1,5 litara mlijeka i stavite na srednju vatru. Za okus dodajte prstohvat soli po ukusu.

Dodajte jabučni ocat: nakon što se mlijeko zagrije malo ispod vrenja, dodajte 2 žlice jabučnog octa. Lagano promiješajte i promatrajte kako se mlijeko zgrušava i pretvara u zgrušani sir.

Maknite lonac s vatre i ostavite da odstoji nekoliko minuta kako bi se skuta odvojila od sirutke. Upotrijebite fino sito ili gazu kako biste razlikovali gruš od sirutke i svakako spremite sirutku za buduću upotrebu.

Prebacite skutu u zdjelu i umiješajte 50 grama otopljenog maslaca zajedno s 1 žlicom provansalskog bilja. Dobro promiješajte da se sjedini.

Ohladite sir tako da ga stavite u kalup za sir ili obloženu posudu. Ostavite da odstoji u hladnjaku 12 sati, da se okusi prožmu i sir stvrdne.

Uživajte u svom ukusnom domaćem siru kada se ohladi! Evo nekoliko prijedloga za posluživanje:
Namažite na tost i ukrasite svježim začinskim biljem ili medom. Kombinirajte sa svježim voćem, orašastim plodovima i krekerima kako biste stvorili ploču sa sirom. Koristi se kao preljev za salate ili pečena jela.