POTREBNI SASTOJCI:
2 kilograma paradajza,
3 kilograma paprike babure,
200 mililitara ulja,
100 grama soli,
50 grama šećera,
50 mililitara sirćeta,
6 režnjeva češnjaka,
200 grama ljutih papričica (dodati po želji u videu),
1 žlica suhog peršina
i 5 grama konzervansa (po želji).

KAKO PRIPREMITI LJUTENICU?
Započnite s pranjem rajčice, zatim uklonite sve nečistoće i nasjeckajte je. Koristite blender, mlin za meso ili neki drugi uređaj koji imate pri ruci da sameljete rajčice zajedno s ostalim povrćem.

U dubljoj posudi pomiješajte mljevenu rajčicu s uljem, solju, šećerom i octom pa stavite na vatru da se svi sastojci zajedno kuhaju. Održavajte srednju temperaturu otprilike jedan sat (video prikazuje 50 minuta).

Dok se rajčice kuhaju pripremite papriku, češnjak i ljutu papričicu. Započnite s pranjem paprike, zatim uklonite peteljke i sjemenke prije nego što je narežete na veće komade jer će se kasnije samljeti.

Na isti način operite ljute papričice, uklonite peteljke i očistite češnjak.
Sve sastojke dobro izmiješajte i umiješajte u rajčice. Dobro promiješajte i pustite da se smjesa kuha na srednjoj vatri, povremeno podešavajući temperaturu kako biste spriječili pretjerano prskanje.

U videu je proces kuhanja trajao točno 2 sata. Nakon 1 sata i 40 minuta pripremljene staklenke i poklopce stavite u HLADNU pećnicu i zagrijte je na 120 stupnjeva da se počnu grijati.

Dok se smjesa zagrijava, držite staklenke 10 minuta. Prije nego što izvadite staklenke, ubacite peršinov list u jaggery i miješajte dok se potpuno ne sjedini. Kad se sjedini, isključite vatru i ostavite sa strane, a zatim odmah izvadite staklenke. Po želji u ljuteniku dodati konzervans, dobro promiješati i vruće puniti staklenke.

Napunjene staklenke vratite u pećnicu zagrijanu na 100 stupnjeva otprilike 30 minuta. Nakon tog vremena isključite pećnicu i ostavite da se staklenke i pećnica zajedno ohlade.

Nakon što se staklenke dovoljno ohlade za rukovanje, pokrijte svaku celofanom, pričvrstite gumicom, a zatim dodajte poklopac. Na kraju staklenke spremite na tamno, suho mjesto.

Uživajte u svakom trenutku zime.