Potrebni Sastojci

Za pripremu ovih ukusnih kuglica potrebni su sledeći sastojci:
500 g drobljenih keksa
120 g nasjeckanog kikirikija
60 g kakaa u prahu
100 g šećera
250 ml mlijeka
150 g maslaca
Malo vanilina ili vanilin šećera
80 g crne čokolade
20 ml biljnog ulja
100 g mliječne čokolade
50 g nasjeckanog kikirikija za ukras

Kako Se Pripremaju Ove Kuglice?
Priprema Smjese za Kuglice
Drobljenje keksa:
Prvo, izlomite kekse u sitne mrvice i stavite ih u veliku zdjelu. Dodajte 120 g sitno nasjeckanog kikirikija i promiješajte da se sastojci ravnomjerno rasporede.

Priprema čokoladne smjese:
U šerpi pomiješajte šećer, kakao prah i mlijeko. Stavite na vatru i kuhajte, neprestano miješajući, dok se šećer i kakao ne rastvore. Kada smjesa proključa, smanjite vatru i kuhajte još 2 minute.
Dodavanje maslaca: Nakon što maknete smjesu s vatre, dodajte maslac i prstohvat vanilina. Miješajte dok se maslac potpuno ne otopi, a smjesa postane glatka i sjajna. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
Kombinacija sa keksima: Kada se čokoladna smjesa ohladi, prelijte je preko keksa i kikirikija. Dobro izmiješajte dok se svi sastojci ne sjedine u kompaktnu masu.

Oblikovanje Kuglica
Priprema za oblikovanje: Podmažite ruke s malo biljnog ulja kako biste spriječili da se smjesa lijepi za ruke. Zatim od smjese oblikujte male kuglice veličine oraha.
Hlađenje: Kuglice slažite na lim obložen papirom za pečenje i stavite u hladnjak na otprilike 1 sat, kako bi se kuglice dobro stegnule i postale čvrste.

Prelijevanje Čokoladom
Otopljena čokolada: U posebnoj posudi otopite tamnu i mliječnu čokoladu s biljnim uljem, koristeći metodu parnog kupatila ili mikrovalnu pećnicu. Miješajte dok smjesa ne postane potpuno glatka.
Premazivanje kuglica: Nakon što se čokolada otopila, pažljivo umočite svaku kuglicu u čokoladu, pazeći da svaka kuglica bude ravnomjerno premazana.

Ukrašavanje i Završno Hlađenje
Ukrašavanje: Dok su kuglice još prekrivene toplom čokoladom, pospite ih nasjeckanim kikirikijem. Ovaj dodatak daje kuglicama dodatnu hrskavost i bogatstvo okusa.
Završno hlađenje: Kuglice vratite na lim obložen papirom za pečenje i stavite u hladnjak na još 20 minuta kako bi se čokolada potpuno stegnula.

Posluživanje
Nakon što se čokolada stvrdne, kuglice su spremne za posluživanje. Mogu se čuvati u hladnjaku za kasnije, ili uživati na sobnoj temperaturi.

Prijedlozi za posluživanje:

Poslužite kuglice kao desert na zabavi ili druženju.
Uparite ih sa šoljicom kafe ili čaja za savršeni slatki užitak.
Ove kuglice su odlične za dijeljenje, ali takođe su sjajna opcija za brzi zalogaj kada vam zatreba nešto slatko. Uživajte!